Nakon što se vrijeme prošli tjedan posve stabiliziralo, a do nas “stiglo” pravo ljeto, u novom tjednu očekuje nas sasvim drugačiji meteorološki scenarij. Prilično atipično na prvu dekadu kolovoza, atlantski prodor prodrijet će duboko u srednje Sredozemlje i preko Jadrana će se premještati dalje prema jugoistoku. Radi se o cikloni koja će nekoliko dana utjecati na vremenske prilike kod nas, ali najviše u utorak.

U Dalmaciji od početka godine vlada velika suša. Ponegdje je izražena, poput Splita ili Visa. Na obje lokacije od početka godine palo je manje od 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je dosad nezabilježen slučaj za prvih sedam mjeseci. Nadolazeća ciklona ipak bi ponegdje mogla ublažiti sušu.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za ponedjeljak izdao žuto upozorenje na vrućine i jugo na moru, a u utorak i narančasto. U Zagori se predviđa do 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Još jedan stabilan ljetni dan očekuje nas u ponedjeljak (3. kolovoza 2020.), a onda stiže izražena promjena vremena. Prva dekada kolovoza u Dalmaciji je prosječno najtoplija i najsušnija u godini, no ove godine to neće biti tako. Stiže nam prodor koji će donijeti kišu i osvježenje cijeloj zemlji. Za razliku od uobičajenih ljetnih prodora, ovaj neće zaobići niti krajnji jug zemlje.

Lokalno će u tri dana pasti obilna kiša, mjestimice preko 50 litara po kvadratnom metru, a u Dalmaciji su to, s obzirom na katastrofalnu sušu, više nego dobrodošle oborine.

Već u ponedjeljak tlak zraka će biti u padu, a na moru će sve više jačati jugo. Jugo će u Dalmaciji popodne biti umjereno do pojačano, navečer će imati vrlo jake, a na dubrovačkom primorju prolazno i olujne udare. Bit će vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 35°C.

utorak (4. kolovoza 2020.) vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, lokalno može biti jakog grmljavinskog vremena s tučom, na moru i pijavicama. Jugo će puhati veći dio dana, ali će slabiti u popodnevnim satima. Navečer na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji bura. Bit će svježije, najviše dnevne temperature zraka od 26 do 31°C.

srijedu (5. kolovoza 2020.) će i dalje biti nestabilno, ali će više kiše i pljuskova biti prema jugu, a više suhog vremena na sjeveru Dalmacije. Iako će biti sunčanih razdoblja, povremeno su mogući kiša, pljuskovi i grmljavina. Navečer više suhog vremena. Zapuhat će slaba do umjerena bura koja će prema sjeveru biti pojačana, podno Velebita i jaka. Najviše dnevne temperature uglavnom od 25 do 30°C.

četvrtak (6. kolovoza 2020.) djelomično sunčano i uglavnom suho. Veći dio dana puhat će umjerena do pojačana bura, navečer može imati vrlo jake udare. Bit će malo toplije.

petak (7. kolovoza 2020.) pretežno sunčano i suho, tek povremeno uz promjenjivu naoblaku i suho. Puhat će umjerena do jaka bura. Danju malo toplije.

Za vikend dosta sunčanog vremena, a danju će biti vruće, bez velikih vrućina. U nedjelju (9. kolovoza 2020.) su tek ponegdje mogući slabi pljuskovi.

 

Izvor: DalmacijaDanas

 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com