Prva u nizu promjena vremena bit će kratkotrajna, ali snažna. Ovoga puta naglasak neće biti na oborinama koje će biti kratkotrajne, a ponegdje će i potpuno izostati. U srijedu  ujutro ponegdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a u planinama iznad 1300 metara može biti i malo snijega. Ipak, u dijelu Dalmacije zadržat će se suho. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjever Dalmacije, a tek u noći na četvrtak i njen jug. Glavno obilježje vremena u srijedu bit će vjetar! Jugo i lebić prijeći će u pulenat (zapadni vjetar) koji će na moru biti jak s olujnim udarima. Tijekom srijede ujutro pulenat će sve više okretati na tramontanu (NW). Do sredine dana na moru, ali i ponegdje uz obalu udari mogu dosezati, pa i prelaziti 100 km/h. Najjači udari tramontane očekuju se u drugom dijelu srijede prema otvorenom moru kada će biti čestih orkanskih udara. Snažan vjetar povećat će valovitost mora, pa se mogu očekivati problemu u pomorskom prometu.

 

DHMZ je, untar sustava MeteoAlarm, izdao narančasti stupanj upozorenja za morski dio Dalmacije.

 

Upozorenje za južni Jadran (DHMZ):

Umjeren jak, mjestimice jak jugozapadni, poslijepodne jak , mjestimice vrlo jak sjeverozapadni vjetar. najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h) UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 

Upozorenje za srednji Jadran (DHMZ):

Mjestimice jak južni i jugozapadni vjetar. najjači udar vjetra 35-40 cv (65-75 km/h) UTJECAJ: Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila.

Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 

Četvrtak (18. siječnja 2017.) će biti najsunčaniji dan u tjednu. Bit će pretežno ili djelomično sunčano ili suho. U prvom dijelu dana će puhati umjerena, na udare jaka i vrlo jaka tramontana, ali će znatno oslabiti u odnosu na srijedu. U drugom dijelu dana vjetar će prvo okrenuti na jugozapadnjak, a potom na slabo do umjereno jugo. Jutro osjetno hladnije nego u srijedu, slab mraz moguće je u Zagori i unutrašnjosti nekih otoka. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Već u petak (19. siječnja 2017.) nova promjena vremena, povremeno uz kišu koja će češća biti tek navečer. Zapuhat će umjereno do pojačano jugo koje će ujutro imati jake udare. Jutro osjetno toplije, najviše dnevne temperature većinom od 7 u Zagori do 13°C ponegdje uz obalu i na otocima.

U subotu (20. siječnja 2017.) pretežno oblačno uz čestu kišu. Tijekom dana u dijelovima Dalmacije obilnije oborine, pa će mjestimice pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru unutar 24 sata. Snijega će u drugom dijelu dana biti samo u najvišim planinama. Puhat će umjeren vjetar dominantno zapadnih smjerova, a navečer će se obalom sa zapada brzo širiti umjerena do jaka bura. Bit će malo hladnije u odnosu na petak, osobito u drugom dijelu dana.

Prognostički modeli još nisu sasvim usuglašeni oko vremenskih prilika koje će vladati tijekom nedjelje (21. siječnja 2017.). Ipak, čini se da je najizgledniji scenarij onaj koji predviđa postupan prestanak oborina, iako još ujutro može biti kiše, u Zagori i snijega. Puhat će jaka i olujna bura, a podno obalnih planina moguće je dosezanje orkanskog prosjeka bure. Udari bure na uobičajenim vjetrovitim lokacijama prelazit će 140 km/h! Osjetno će zahladiti, pa će nedjelja biti prvi pravi zimski dan ove godine!

 

Izvor: DalmacijaDanas

 

 

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.