TJEDNA PROGNOZA VREMENA

Stigli smo do posljednjeg tjedna ožujka, a on će dijelom proći u znaku nestabilnog i vjetrovitog, ali natprosječno toplog vremena.

U dosadašnjem tijeku ožujka pale su već značajne količine kiše. Dok gotovo da nema lokacije na kojoj nije pala najmanje prosječna količina kiše za ožujak, mjestimice je palo 2 do 3 puta više od mjesečno prosjeka!

No, mjesečna oborinska bilanca do kraja tjedna i mjeseca dodatno će se povećati, ponegdje i značajno. Ponedjeljak donosi tek prolaznu stabilizaciju, od utorka će približavanje ciklone sa zapada Sredozemlje donijelo novo naoblačenje, jugo, potom i kišu. Vrlo vjetrovit bit će u srijedu kada jugo može dosezati 100 km/h. Jugo će tek djelomično oslabiti u četvrtak i petak, no ponovno će jačati, osobito u nedjelju.

Uz ponedjeljak, suho bi trebalo biti ponovno od petka.

Ponedjeljak (25. ožujka 2024.) će biti pretežno vedar. Ujutro će još biti slabe do umjerene bure, danju će stati i okrenuti na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, nešto jači popodne na otvorenom moru. Navečer će na moru zapuhati jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 10°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 13 do 17°C.

Utorak (26. ožujka 2024.) donosi pretežno oblačno vrijeme. Iako će biti dosta suhih razdoblja, kiša je najviše izgleda u drugom dijelu dana. Past će do 15 litara kiše po metru kvadratnome. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature u porastu, najviše dnevne od 14 do 19°C.

Srijeda (27. ožujka 2024.) će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu, u drugom dijelu dana mogući su pljuskovi s grmljavinom kada je moguće i nevrijeme. Na najkišovitijim lokalitetima može pasti do 50 litara kiše po metru kvadratnome. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, a popodne na more u Dalmacije može biti udara do 100 km/h što će djelomično poremetiti promet morem. Jutro još toplije, najviše dnevne temperature od 15 do 20°C.

U četvrtak (28. ožujka 2024.) postupno smirivanje vremena pa će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, u većini predjela će od jutra biti suho. U noći će biti jakih udara tramontane na moru. U drugom dijelu dana zapuhat će umjereno do pojačano jugo. Jutro malo svježije u odnosu na srijedu, najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

Petak (29. ožujka 2024.) donosi daljnju stabilizaciju. Bit će djelomično sunčano i suho. Puhat će umjereno jugo i levant koji na moru tek povremeno mogu biti pojačani. Bit će malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u subotu (30. ožujka 2024). Puhat će jugo koje će postupno jačati u drugom dijelu dana. Zadržat će se podjednako toplo kao u petak.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u nedjelju, na Uskrs (31. ožujka 2024.) će proteći u znaku djelomično sunčanog i suhog vremena. Puhat će jako jugo s olujnim udarima. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 23°C. Tako je dobra vijest za Uskrs da će vjerojatno biti suh i topao, a loša da će biti jakog juga s olujnim udarima.

 

Izvor: dalmacijadanas.hr

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com