Vremenska prognoza izrazito je zastupljena u medijima posljednjih dana, a to i bez pogleda na prognostičke karte znači samo jedno – spremaju nam se burna meteorološka zbivanja sljedećih dana.

Izrazito hladna zračna masa već se nalazi nad istokom Europe te je stigla nad područje Bjelorusije i Ukrajine. Tijekom petka velika hladnoća nastavit će se kretati prema zapadu te će dosegnuti granice Poljske, a u subotu će vrlo niske temperature zraka dosegnuti srednju Europu. Ledeni zrak tijekom nedjelje dosegnut će i područje Jadrana.

Pitanje svih meteo pitanja: stiže li snijeg i u Dalmaciju, odgovor je kratak – stiže!

U petak (23. veljače 2018.) nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Vrijeme će se u drugom dijelu dana postupno smirivati. Dok će na sjeveru Dalmacije puhati umjerena do jaka bura, u srednjoj i južnoj puhat će umjeren do jak levant i jugo. Od jutra će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature od 8°C na kninskom području do čak 16 Celzijevih stupnjeva u dolini Neretve.

U subotu (24. veljače 2018.) će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i suho. Subota će biti idealna za iskoristiti za boravak ili radove na otvorenom, s obzirom na sve što će uslijediti u danima iza. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura koja krajem dana na sjeveru Dalmaciji ponegdje može imati olujne udare. Zadržat će se toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 7°C u Zagori sjeverne Dalmacije do čak 18°C ponegdje na jugu.

Nedjelja (25. veljače 2018.) donosi promjenu vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremene oborine. U Zagori će padati snijeg, a uz obalu kiša i snijeg. Zagori će ponegdje pasti i preko 15 centimetara snijega, a snježni pokrivač moguć je i uz obalu. Snijeg je uz obalu najizgledniji popodne na području od Šibenika do Omiša, a bit će ga i na otocima, osobito na Braču iznad 300 metara. Samo će se na jugu Dalmacije zadržati kiša. Puhat će umjerena do jaka bura. Od jutra hladnije. Najviše dnevne temperature od 0 na kninskom području do 11°C u Konavlima. Navečer posvuda nastavak pada temperature.

U ponedjeljak (26. veljače 2018.) će na sjeveru Dalmaciji biti suho i djelomično sunčano, a u srednjoj i južnoj i dalje će povremeno biti oborina, uglavnom snijega. Značajnije oborine moguće se južnije od Makarske, osobito u prvom dijelu dana, pa će ponegdje pasti i preko 10 cm snijega, najviše na Pelješcu. Puhat će umjerena do pojačana bura. Bit će vrlo hladno pa će minimalne temperature gotovo posvuda biti ispod nule, u Zagori navečer ponegdje blizu -10°C. Najviše dnevne temperature od -4°C ponegdje u Zagori do 5°C na krajnjem jugu Dalmacije.

U utorak i srijedu (27. i 28. veljače 2018.) vrlo hladno, ali sunčano i suho. Još samo početkom utorka može biti malo snijega. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Bit će još hladnije pa će minimalne temperature zraka u Zagori padati i ispod -10°C, uz obalu i na otocima ponegdje ispod -5°C. Danju u Zagori i dalje nekoliko stupnjeva ispod nule, a uz obalu i na otocima oko nule. Krajem srijede zapuhat će umjereno jugo kao uvod u naoblačenje u četvrtak. 

U Četvrtak (1. ožujka 2018.) u početku donosi snijeg i ledenu kišu, ali će oborine postupno prelaziti u kišu uz naglo zatopljenje. Novom ciklonom završit će sibirski ledeni val na Jadranu.

 

Izvor: DalmacijaDanas

 

 

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.