Bližimo se kraju središnjem mjesecu klimatološkog ljeta. Nakon nekoliko tjedana promjenjivijeg i svježijeg vremena, posljednjih dana vratile su se prave ljetne vrućine. Primjerice, i srijeda je donijela temperature zraka koje su u dijelovima Dalmacije prelazile vrlo vrućih 35°C. Ipak, vrućine nisu ni nisu ni blizu tako izražene kao što su bile krajem ovogodišnjeg lipnja.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za cijeli Jadran izdao narančasto upozorenje zbog vrućina.

U četvrtak i petak (25. i 26. srpnja 2019.) će biti pretežno vedro. Noću će biti tiho ili uz burin. Danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 35°C.

Subota (27. srpnja 2019.) će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će veći dio dana biti suho, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Noću tiho, a danju će zapuhati slabo jugo. Najviše dnevne temperature zraka od 28 do 33°C.

Zbog približavanja ciklone i frontalnog sustava sa zapada, nedjelja (29. srpnja 2019.) donosi promjenjivo vrijeme. Sredozemna ciklona vjerojatno će se svojim centrom tijekom dana premještati preko Jadrana, a prognostički modeli sugeriraju da bi tlak zraka na razini mora prvi put ovog ljeta moga pasti ispod 1000 hPa.

Zbog toga će se tijekom dana izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a osobito će u drugom dijelu dana biti kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegdje je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme. U nekim područjima do kraja dana može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i pojačano jugo. Navečer će oslabiti. U najtoplijem dijelu dana će biti od 26 do 31°C, a s pljuskovima osjetno svježije.

Promjenjivo i svježije od prosjeka za kraj srpnja bit će i u ponedjeljak (29. srpnja 2019.).

 

Izvor: DalmacijaDanas

 

 

Login Form

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.