GOSPIN PRINOS U KUČIĆIMA

 

„Gospin prinos“ naziv je za zavjetnu procesiju vjernika susjednih župa Kučića i Svinišća sa kipom Blažene djevice Marije, a zbiva se sredinom lipnja i srpnja svake godine.

U prvoj nedjelji poslje blagdana sv. Ante Padovanskoga (13. lipnja) župljani Kučića kreću iz  stare crkve sv. Luke i vjerničkoj procesiji starim putem kroz „Jelačevac“ hodočaste do župne crkve u Svinišćima.

Nakon toga sa Gospinim kipom i crkvenim barjacima glavnom cestom u pobožnoj procesiji vjernici obiju župa vraćaju se u novu župnu crkvu u Kučićima gdje se slavi svečana sveta misa, taj dan nazivamo „Gospin prinos“.

I nakon više od 150 godina godina postojanja ova zavjetna procesija kao i pobožnost prema Mariji majci Božjoj duboko je ukorjenjena u običaje i vjersku tradiciju župe Kučiće.

 

Na „Gospin prinos“ u nedjelju, 16. lipnja 2019. okupljanje vjernika župe Kučiće je u staroj župnoj crkvi sv. Luke, polazak u Svinišće  je u 8,00 sati. Svečana sv. misa slaviti će se u novoj župnoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Kučićima (po dolasku iz Svinišća) oko 10,30 h. Misno slavlje će predvoditi fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru.

Login Form

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.