Dne 28. veljače 2000. u splitskoj je bolnici iznenada u 57. godini života preminuo Nikola Tomasović, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi "Josip Pupačić" Omiš - odjeljenje Kučiće. Na njegovu se sprovodu 1. ožujka 2000. okupilo mnoštvo njegovih sumještana iz Kučića, rodbine, prijatelje i znanaca iz grada Omiša i okolnih sela, posebno velik broj njegovih učenika, bivših i sadašnjih, iz matičnog odjeljenja spomenute škole u Omišu i područnoga u Kučićima.

 

Oni su pokojnikove zemne ostatke pratili u gotovo nepreglednoj povorci od njegove kuće do crkve Sv. Luke na groblju, gdje je župnik don Ivan Ujević u koncelebraciji s petnaestoricom svećenika služio sv. misu zadušnicu i vodio pogrebne obrede. Na grobu su se od pokojnoga nastavnika oprostili: jedna učenica, koja je recitirala posebno za ovu prigodu sastavljenu oproštajnu pjesmu, jedan nastavnik u ime kolega i jedan kolega i prijatelj iz đačkih dana.

 

Pokojnik je potekao iz obitelji pokojnoga učitelja Kažimira i još živuće učiteljice Marije, koji su zbog dosljednog i javnog očitovanja svoje vjere u vrijeme komunističke diktature bili izbačeni iz službe i tako sa svoje osmero tada još nedorasle djece ostali bez osiguranih sredstava za život. Poput roditelja i on je bio dosljedan vjernik, potpuno posvećen obitelji i nastavničkom pozivu ne zapuštajući ni brigu za skromno obiteljsko imanje, jer njega je zapala časna dužnost da ostane s roditeljima na ono malo nasljeđene djedovine te im na najbolji način uzvraća ljubav za ljubav skupa s ostalom braćom i sestrom, koji su se, makar raseljeni, često okupljali oko njih i oko njega dolazeći sa svojim obiteljima iz bliza i iz daleka, posebno brižni brat Pave iz Amerike.
 

Pokojnik se je isticao jednostavnošću i vedrinom. S nenametljivim poštivanjem pristupao je svakom čovjeku, zbog čega je bio općenito obljubljen. Bio je i vrijedan član uredništva župskoga lista Zov rodnih ognjišta koje mu je osobito zahvalno za više dokumentarnih fotografija.     

 
 

 

Zov rodnih ognjišta, 2000. br.1 (10) 

Login Form

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.