U 15. broju našega župnoga lista izišao je prikaz života i rada uglednoga Kučićanina profesora Grge Topića Ilijina (1890.-1965.). U tomu su članku navedeni i osnovni podaci o njegovoj obitelji: ženi Tonki i djeci Nedi Mariji, Branki  i Mladenu. Nedavno je iz Zagreba stigla tužna vijest o Mladenovu iznenadnom odlasku s ovoga svijeta. Budući da je Mladen bio istaknuti prirodoznanstvenik našega podrijetla, smatramo potrebnim podsjetiti Kučićane na život i djelo toga čestitoga, radišnoga i uspješnoga čovjeka, koji za sobom ostavlja, dakako, rastuženu obitelj, suprugu, djecu i unučad, ali i osobito vrijedne znanstvene rezultate.

            Pokojni je Mladen rođen 20. siječnja 1934. u Splitu, gdje je, u predjelu Manuš, proveo svoje rano djetinjstvo. Split je napustio kao osmogodišnji dječak, jer je njegov otac pred prijetnjama talijanskih okupatora morao napustiti dotadašnju profesorsku službu na splitskoj Realnoj gimnaziji te sa svojom obitelji pobjeći u Zagreb. Tako je Mladen u Zagrebu dovršio osnovnu školu, potom gimnaziju i fakultet. Cijeli je svoj radni vijek proveo kao istraživač na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, našoj najuglednijoj znanstveno-istraživačkoj ustanovi, osim godina koje je proveo na znanstvenomu usavršavanju: šest mjeseci tijekom g. 1963./64. u Moskvi i tri godine (1971.-1974.) u Sjedinjenim Američkim Državama (Lehig University). Više podataka o tomu usavršavanju, znanstvenomu radu i rezultatima čitatelj će ovoga nekrologa naći u oproštajnomu govoru dr. Svetozara Musića, koji ovdje donosimo kao prilog.

            Pokojnik ni nakon odlaska u mirovinu nije prestao raditi na svojim znanstvenim projektima. Može se gotovo reći da ga je smrt zatekla na poslu. Posljednji put je bio u svomu omiljenomu Institutu Ruđer Bošković na prošli Veliki petak 25. travnja 2005. Čestitao je Uskrs pročelniku svoga Zavoda za kemiju materijala, a potom je, nastavljajući rad na svomu projektu, radio sve do oko 19.00 sati, kad je, otvarajući bocu s kemikalijama, iznenada osjetio jaku bol u prsima. Nakon što se uspio pribrati, došao je do porte te nazvao hitnu pomoć. Zbrinut potom i liječen u bolnicu Merkur sutradan se je osjećao bolje, razgovarao sa svojima, čak se šalio, ali je već na Uskrs 27. ožujka u podne nastupila smrt. Uzrok je, čini se, bilo veliko oštećenje srčane aorte. Sprovod je obavljen u četvrtak 31. travnja 2005. na zagrebačkomu groblju Mirogoj, gdje je i sahranjen u obiteljskoj grobnici, uz pokojnoga oca Grgu. Sveta misa zadušnica služena je sutradan 2. travnja 2005. u Bazilici Presv. Srca Isusova. S tom je zagrebačkom crkvom i pripadajućim samostanom Družbe Isusove pokojnik bio na poseban način povezan od svoga djetinjstva, kad u njoj svakodnevno ministrirao, čega se je uvijek rado sjećao.

 

 

Don S. Kovačić

           

 

OPROŠTAJNI GOVOR DR. SVETE MUSIĆA

 

Poštovana obitelj Topić, dragi prijatelji i kolege dr. Mladena Topića

 

Došli smo danas na Mirogoj da ispratimo našeg Mladena na vječni počinak. I prije nego što to učinimo, želim u ime Instituta "Ruđer Bošković", Zavoda za kemiju materijala i mene osobno da se još jednom prisjetimo našeg kolege, dragog prijatelja i izvrsnog znanstvenika.

Dr. Mladen Topić, znanstveni savjetnik, diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Institutu "Ruđer Bošković" zaposlio se je u ranim godinama tog instituta, a to je bilo vrijeme kada su stvarani temelji današnjeg Instituta "Ruđer Bošković", a koji je s vremenom postao najbolji i najpoznatiji hrvatski znanstveni institut s velikim ugledom u svijetu. To je vrijeme kada se je puno gradilo, stvarali su se laboratoriji, izrađivala instrumentacija. Tome je veliki doprinos dao dr. Mladen Topić sa svojim velikim talentom za gradnju instrumentacije, koja nam je kasnije služila u znanstvenom radu. Dr. Mladen Topić je svoj talent za gradnju instrumentacije iskazao i na poznatom Sveučilištu u Americi, Lehigh Universitv, Bethlehem, Pennsvlvania. Nekoliko godina poslije njegovog boravka u Americi došao sam raditi na isto Sveučilište i tamo sam zatekao kalorimetar, uređaj koji je sagradio dr. Mladen Topić, a koji je tada koristio u radu jedan doktor pristigao iz Engleske. A u laboratoriju u Americi u kojem sam ja eksperimentalno radio, kada sam došao sačekala me je jedna velika kutija na stalaži s puno uzoraka koje je sintetizirao dr. Mladen Topić, a na njoj je velikim slovima pisalo Topija, da naš Topija. Tako su ga zvali prijatelji i kolege. Prošle godine za vrijeme Otvorenih dana Instituta "Ruđer Bošković" mnogi su posjetitelji mogli vidjeti prekrasnu zbirku velikih monokristala različitih spojeva, koje je sintetizirao dr. Mladen Topić, a koji bi mogli naći mjesto u zbirkama kristala najpoznatijih muzeja.

Dr. Mladen Topić ostat će nam u sjećanju kao izvrstan znanstvenik koji je objavio puno znanstvenih radova u prestižnim svjetskim časopisima, uvijek s originalnim pristupom. Znanstvenom radu pristupao je veoma studiozno, kao istinski znanstvenik. I ostao je istinski znanstvenik do kraja života. Prije nekoliko godina otišao je u mirovinu, ali i dalje je nastavio sa znanstvenim radom, redovito dolazeći u Institut "Ruđer Bošković".

Dr. Mladen Topić bio je drag čovjek i omiljen među kolegama. U sjećanju će nam ostati s njegovim blagim humorom kojim je znao popratiti događaje u Institutu, društvu ili neke ljudske slabosti. Dr. Mladen Topić je bio mudar čovjek koji je posjedovao iskustvo života i bilo je uvijek korisno poslušati njegove savjete.

Prije nekog vremena došao je malo kod mene na razgovor i rekao mi je da je jako sretan stoje uspješno izveo eksperimente mjerenja termički stimulirane struje depolarizacije s prirodnim biološkim materijalima. Rekao mije daje o tim eksperimentima sanjao još davno prije, ali posao i ostalo u životu, uvijek su ga vodili negdje drugdje, a za to je trebao biti neopterećen i kako mi je rekao trebao je mir. Nažalost, taj posao nije završio. Međutim, ono što je bitno, dr. Mladen Topić proživio je svoj život kao čovjek.

Zadnji put razgovarao sam s Mladenom na Veliki petak, kada je došao kod mene da mi čestita Uskrs. On je bio veoma pažljiv i osjećajan čovjek. U utorak kada sam došao na posao saznao sam tužnu vijest daje Mladen umro u nedjelju, na sam dan Uskrsa.

Da, Mladen je umro, ali će njegov duh živjeti među njegovim prijateljima i kolegama iz Instituta "Ruđer Bošković".

Poštovana obitelji Topić, u ime Zavoda za kemiju materijala i Instituta "Ruđer Bošković" izražavam Vam duboku sućut, a Tebi dragi Topija neka je slava i hvala za sve što si nam dobro učinio za života.

 

 

Dr. Svetozar Musić

 


Zov rodnih ognjišta, 2005. br.1 (20)

Login Form

© 2016 Kučiće. Sva prava pridržana.