Rijeka Cetina najduža je kraška rijeka u Hrvatskoj, ukupne dužine 100,5 km.  Smještena je u pitomom kraju Dalmatinske zagore i oduvijek je privlačila svojom ljepotom i raznolikošću. Izvire iz pet jakih krških vrela na 380 m nadmorske visine, u podnožju planine Dinare i Gnjata, nekoliko kilometara sjeverno od Vrlike, odakle teče jugoistočno kroz Sinjsko polje i Trilj do Zadvarja, gdje skreće prema zapadu do pred samo ušće i grad Omiš.Na svom putu prema moru, tijekom stoljeća, rijeka je usjekla veličanstveni kanjon, a njeni vodopadi, tajanstvene spilje i bajkoviti mlinovi kao i bujna vegetacija koja je okružuje svakoga ostavlja bez daha.
 
Sve brži tempo života učinio je boravak u prirodi neophodnim za održavanje zdravlja čovjeka. Ta potreba ojačala je poziciju ekoturizma i pridonijela je popularizaciji novih sportova koji su u uskoj vezi s prirodom. Posljednjih godina rafting na rijeci Cetini postao je omiljena rekreacija turistima i avanturistima koji odmor provode na Jadranskoj obali.
 
Rafting na rijeci Cetini započeo je 1998. godine, a danas broji više od 20 turističkih agencija koje se bave organiziranjem spusta. Sve tvrtke moraju biti registrirane  i osigurane u slučaju nekih nezgoda. Iako Cetina nije opasna rijeka, u svom toku krije mnogo prepreka i potkopanih stijena, tako da u svakom rafting plovilu (brodu) mora biti minimalno jedan vodič (skiper) koji mora poznavati rijeku. To se omogućava obukom koju provode GSS (Gorska služba spašavanja) i sami rafting klubovi i društva.
 
Raftingom se možete provesti kroz dvije dionice na rijeci Cetini:
  • Blato na CetiniZadvarje Organizira se samo ako je protok rijeke veći od 12 kubika u sekundi (uobičajeni ljetni protok vode je 5-8 metarakubnihusekundi). Spuštanje se vrši u plovilima do tri osobe. Po težini spada u klasu II-III (u ljetnim razdobljima)
  • Penšići – Radmanove Mlinice Najpoznatija je i najpopularnija dionica. Spust počinje u zaselku Penšići, zatim prolazi pored Kučića, te završava na mjestima oko popularnog izletišta Radmanove Mlinice. Dionica je po kategoriji težine u klasi između I-II (lako savladivi brzaci, srednji valovi i stijene, povremeno su potrebni kombinirani manevri u uskim prolazima)
 
Uz to što je najpopularnija, te njome godišnje prođe najmanje 10–15 tisuća ljudi, rafting na dionici Penšići - Kučiće - Radmanove Mlinice uvelike pridonosi popularnosti turizma u Kučićima. Naime, svi ljudi da bi došli na start te dionice moraju proći kroz Kučiće. Većina njih, naročito stranih turista, vrati se ponovno zadivljeni ljepotama prirode, običaja i tradicije koje im se nude u sklopu turističke ponude Kučića.
 

Opis dionice Penšići - Kučiće - Radmanove Mlinice

Prvi trenuci prolaze u upoznavanju vodiča i posade, preuzimanju i isprobavanju opreme potrebne za spust (prsluk za plivanje, kaciga, veslo). Rijeka je na startu mirna, pa je to idealno mjesto za upoznavanje gostiju s osnovnim vještinama koje trebaju usvojiti kako bi putovanje bilo što ugodnije i sigurnije. Naime, drugi dio staze obiluje brzacima, preprekama, vodopadima i bujnom vegetacijom, koja ''gradi'' žive tunele gdje stječemo dojam da smo stotine kilometara udaljeni od civilizacije. U tom se dijelu posjećuje prekrasna pećina koja se proteže iza slapa Studenci, nakon čega slijedi pauza za lagani obrok. Nakon tih uzbuđenja Cetina se pred samim ciljem smiruje i pruža priliku za izmjenjivanje dojmova. Na putovanju možete vidjeti raznovrsnu floru i faunu, istražiti fenomene dalmatinskog krša i pružiti svoj doprinos naporima za očuvanje rijeka i prirode u cjelini. Temperatura vode u sezoni je oko 20 stupnjeva, a zraka oko 30 stupnjeva, pa je pogodna za kupanje, hidro masaže i slično.
Galeriju slika s raftinga na rijeci Cetini možete vidjeti ovdje.
 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com