Od subote, 9. travnja 2022. u ponoć stavljaju se izvan snage gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obaveza maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima.

Druga odluka, koja će ostati na snazi je Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali po bitno olakšanim kriterijima. Što se tiče COVID potvrda, na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministri za sektor zdravstva i socijale. Najavio je voditelj Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, a čime su nakon 2 godine i 43 dana od početka epidemije značajnije popuštene protuepidemijske mjere.

Stožer se na taj korak odlučio zbog znatno povoljnije epidemiološke slike u Hrvatskoj u odnosu na kraj prošle i početak ove godine, iz kojeg razloga posljedice zarazne bolesti COVID-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj, a zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

Ove dvije odluke, kao i odluke kojima će se ukinuti ostale uvedene mjere, bit će objavljene u Narodnim novinama sutra, 8. travnja, i stupit će na snagu u subotu, 9. travnja 2022. u ponoć.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com