SVETKOVINA TIJELOVA U ŽUPI KUČIĆE

U četvrtak, 30. svibnja 2024. u župi Kučiće svečano je proslavljeno Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. U našoj župi ova svetkovima ima poseban značaj jer je nova župna crkva (dovršena 1970. god.) posvećena Presvetom Tijelu i Krvi Kristovoj, po čemu je župa Kučiće jedna od rijetkih u Hrvatskoj. Svečanu svetu misu uz župnika don Josipa Periša predvodio je i propovjedo prof. dr. don Mladen Parlov, profesor na KBF-u u Splitu.

Prof. Parlov je u propovijedi istaknuo kako je ovo svetkovina u kojem se spominjemo najveće tajne Božje ljubavi koju nam je ostavio Isus Krist. Kada blagujemo taj Dar pod prilikama kruha i vina, Krist nas preobražava u samoga sebe i mi sami postajemo drugi Krist, rekao je don Mladen Parlov.

Nakon svečane svete mise svetkovina Tijelova nastavila se Tijelovskom procesijom i blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tijelovska procesija je išla kroz selo (od nove župne crkve do stare crkve sv. Luke, preko Srdanovića i Radića do Doma, pokraj župne kuće ponovo do nove župne crkve).

Pobožno i dostojanstveno, uz velik broj vjernika u procesiji su nošeni crkveni barjaci, sudjelovali su svi ministranti iz župe, pjevali su Pučki pivači i mješoviti župni zbor, a djeca su putem posipla latice i cvijeće.

Na četiri mjesta (četiri strane sela) bio je blagoslov s Presvetim, a završnim blagoslovom u novoj župnoj crkvi završila je svečana proslava svetkovine Tijelova u župi Kučiće.

 

Fotografije: Mario Tomasović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com