Gospin prinos naziv je za zavjetnu procesiju vjernika susjednih župa Kučića i Svinišća s kipom Blažene djevice Marije, a zbiva se sredinom lipnja i srpnja svake godine.

Prve nedjelji poslje blagdana sv. Ante Padovanskoga (13. lipnja) župljani Kučića kreću iz  stare crkve sv. Luke i u vjerničkoj procesiji hodočaste do župne crkve u Svinišćima. Nakon toga, s Gospinim kipom i crkvenim barjacima u pobožnoj procesiji vjernici obiju župa vraćaju se u novu župnu crkvu u Kučićima gdje se slavi svečana sveta misa. Taj dan nazivamo „Gospin prinos”.

Nakon mjesec dana u Kučićima (četiri tjedna), Gospin kip se uz sličnu pobožnost vraća u župnu crkvu Svinišće, te se taj dan naziva „Gospino vraćanje”. Gospin kip nose mlađi muškarci.

Po svemu sudeći taj običaj prinosa Gospinog kipa je počeo 70-ih godina 19. stoljeća. Iz tog vremena potječe i kip Uznesenja BDM (Blažene djevice Marije) koji je prema usmenoj predaji nabavljen na Braču, a u Svinišće je iz Lokve Rogoznice donesen preko planine.

U početku „Gospinog prinosa” procesija je išla starim pješačkim putem kroz Jelačevac, a od tridesetih godina prošloga stoljeća ide državnom cestom preko Smolina.

U prošlosti, pobožnost nije održavana nekoliko ratnih godina Drugog svjetskog rata, a procesija je nakon rata više godina bila zabranjena od komunističkih vlasti.

Slične zavjetne procesije održavaju se i u drugim selima omiškog zaleđa Ostrvica – Zvečanje, Podgrađe – Kostanje, Zadvarje, a vjerovatno su sve uvedene u približno isto vrijeme.

I danas, nakon više od sto trideset godina postojanja, ova zavjetna procesija kao i pobožnost prema Mariji majci Božjoj duboko je ukorjenjena u običaje i vjersku tradiciju župe Kučiće.

Vezano

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com