Pjevački zbor

Pjevački zbor 1994. - Sv. misijeVeć duži niz godina u našoj župi postojala je zamisao o osnivanju pjevačkog zbora mladih. Ideja je napokon saživjela kada se početkom 1994. godine okupila grupica mladih i hrabrih župljana u namjeri da osnuje novi pjevački zbor mladih.

Crkveni pjevački zbor u župi je i do tada djelovao, a činile su ga uglavnom naše župljanke zrelije i starije dobi koje su se ponudile za pomoć i zdušno podržale ideju o novom, mlađem pjevačkom zboru.

U vrijeme osnutka pjevački zbor je okupljao grupu mladih entuzijasta koji su željeli dati svoj doprinos kulturnom i vjerskom životu naše župe. S njihovom idejom složio se i župnik don Ivan Ujević i u veljači 1994. godine počela su prva okupljanja i probe novoga mješovitog pjevačkoga zbora iz Kučića.

Veliko ohrabrenje i pomoć za prva djelovanja novog pjevačkog zbora u župi došla su u ljeto iste godine za vrijeme duhovnih obnova što ih je neposredno prije svoje mlade mise vodio pokojni fra Joško Srdanović, zajedno sa fra Ivanom Matićem-Đonijem i č.s. Ancilom Vujković .

Nedugo zatim, iz zbora mladih potekla je ideja da se osnuje Kulturno-umjetničko i športsko društvo koje će u svojoj prepoznatljivosti okupljati veći dio mladeži Kučića, te je poslije nepune tri godine na takvim idejama utemeljeno društvo „Osvit”.

Mješoviti crkveni pjevački zbor mladihIako je mladež populacija koja nije uvijek stalna na istome prostoru, broj mladih u pjevačkom zboru otprilike je ostao isti i do danas broji dvadesetak redovitih članova, naših župljana, uglavnom učenika viših razreda  osnovne škole, srednjoškolaca, studenata, te onih tek malo starijih.

Kroz sve to vrijeme pjevački zbor mladih neizostavno sudjeluje u slavljenju nedjeljne župske mise, ali i ostalim bogoslužjima kroz kalendarsku i crkvenu godinu: razni blagdani i svetkovine, blagoslovi, procesije, duhovne obnove…

Također, zbor mladih u početku je zdušno prihvatio ideju o osnivanju župne molitvene zajednice (u siječnju 1997. godine), te organizaciju Križnoga puta kroz mjesto na Veliki četvrtak, što se u župi održalo do danas.

Osim toga u zboru je nekolicina mladih koji sve ove godine čitanjima upotpunjavanju liturgijsku službu riječi nedjeljnih i blagdanskih župskih misa.

Uz Marka Topića kao neizostavnog svirača, mješoviti crkveni zbor mladih od osnutka vodi Marija Šarac.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com