90 godina škole

KUČIĆE — Još 1909. godine u Kučićima je osnovana škola, pa je jučer uz nadolazeći blagdan sv. Luke, zaštitnika mjesta, svečano obiIježeno 90. godina obrazovanja brojnih ovdašnjih generacija.

Prve generacije školaraca u Kučićima znanje su sticale u kući Stjepana Tomasovića, a 90. obljetnicu, ovogodišnjih 130 učenika, dočekalo je u velikoj kamenoj zgradi čiji su temelji udareni 1926. godine. Škola je proteklog ljeta posve preu­ređena sa 400 tisuća kuna koje su osigurali Ministarstvo prosvjete, Županija i grad Omiš.

Gradovi imaju brojne velike ustanove, a škole u selima temelj su i duša mjesta, rekla je ravnateljica Davorka Deur pozdravljajući okupljene. Među nazočnima sjedila je i vremešna umirovljena učiteljica Marija Tomasović koja je u školi radila još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kao bivši učenici bili su tu i pedagog prof. dr. Ante Vukasović,crkveni povjesničar, dr. don Slavko Kovačić, te poznati marulolog dr.prof. Mirko Tomasović, koji su se prisjetili svojih školskih dana u Kučićima, i poklonili školi svoje knjige.

Prigodan učenički program, i nastup mažoretkinja iz O.Š. Omiš kojoj pripada O.Š. Kučiće, pratili su i učenici iz Duisburga u Njemačkoj.

 

S. PRELJVUKIC

( Slobodna Dalmacija - 13.10.1999. )

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com