DVD Kučiće

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kučiće osnovano je 18. siječnja 1987. godine na inicijativu nekoliko tadašnjih članova Mjesnoga odbora Kučiće. Prvi predsjednik DVD-a Kučiće bio je pokojni prof. Ivan Tomasović. Dozapovijednici su bili Ante Božić i pok. Tihomir (Tiho) Vukasović, dok je tajnik bio Neno Juričić. U početku je ovo društvo brojalo 30-ak članova, a mnogi od njih ostali su članovi i do današnjih dana.

 

Vozni park DVD-a KučićeUnatoč oskudnoj te zastarjeloj opremi i tehnici društvo se popunjavalo novim članovima i s vremenom izraslo u najjače i najaktivnije dobrovoljno vatrogasno društvo na području bivše Omiške općine.

Važan doprinos kučićki vatrogasci dali su i tijekom Domovinskog rata djelujući u stožeru civilne zaštite grada Omiša. Vozilima DVD-a Kučiće služili su se i naši branitelji, a 20-tak članova DVD-a Kučiće sudjelovalo je tijekom rata u postrojbama Hrvatske vojske.

Dvojica poginulih branitelja iz Kučića, Franjo Tomasović-Banjo i Slavko Sovulj bili su aktivni članovi DVD-a Kučiće.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kučiće danas broji oko dvadesetak mladih vatrogasaca, te isto toliko odraslih aktivnih članova, a od tehnike koriste sedam vatrogasnaih vozila te potrebnu vatrogasnu opremu. DVD Kučiće danas djeluje u sasatavu Vatrogasne zajednice grada Omiša. Prostorije koje koriste unutar Mjesnog doma ustupljene su im od Mjesnog odbora Kučiće.


Zapovjednik i tajnik DVD-a KučićeTijekom požarne sezone u DVD-u Kučiće organizirana su stalna 24-satna dežurstva, a zaposlena su i dva profesionalana vatrogasca.

Osim aktivnosti spašavanja ljudi i imovine kučićki vatrogasci su aktivni i u ostalim dragovoljnim akcijama i događanjima u mjestu.

Sadašnji predsjednik DVD-a Kučiće je Tihomir Sovulj-Paraš, zapovjednk Ante Tomasović-Ćuna, dozapovijednik Nediljko Sovulj-Prč, a tajnik je Ante Topić-Borac. Na našem području DVD Kučiće pokriva velik prostor vatrogasne zaštite koji obuhvaća mjesta: Kučiće, Svinišće, Podašpilje, Kostanje, Podgrađe, Seoce, Blato n/C, i Slime.

 

Kučićki vatrogasci dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, pojedinačnih i skupnih. Tijekom ljetne sezone aktivni su i prisutni na gotovo svim požarištima u županiji.

U svibnju 1997.godine DVD Kučiće je oblježilo 20 godina postojanja, tom su prigodom njihovim članovima, zaslužnim pojedincima uručene prigodne nagrade Vatrogasne zajednice županije Splitsko-Dalmatinske i grada Omiša.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com