100 g. ceste Omiš-Kučiće-Zadvarje

Spomen-ploča cesti cara Franje Josipa

OMIŠ - U povodu 100. obljetnice izgradnje prometnice Omiš—Radmanove Mlinice—Kučiće—Kraljevac—Zadvarje, poznate još pod nazivom "cesta cara Franje Josipa", danas ( petak 8. listopa­da ) u Zadvarju i Omišu priredit će se prigodna svečanost u spomen na taj vrlo znača­jan komunalni zahvat na ušću Cetine krajem 19. stoljeća.

Program obilježavanja jubileja počinje u 10 sati prijamom organizatora, predstavnika Hrvatsko-austrijskog društva, u zgradi Poglavarstva grada Omiša i razgledanjem spomen-ploče iz 1899. godine, podignute kod kapelice sv. Nikole. Potom u 11 sati u Kučićima, slijedi otkrivanje ploče u čast 100. obljetnice ceste, a u 12 sati u Zadvarju stručni skup s više zanimljivih predavanja.

Tom prigodom o Omišu, Kučićima i Zadvarju koncem 19. stoljeća govorit će don Slavko Kovačić, o prometnicama općine Omiš na prijelazu stoljeća dr. Stanko Piplović, a na podizanje prometnice Omiš—Kučiće—Zadvarje i Davidova mosta u Smokvici će posjetiti prof. dr. Duško Marušić. Nakon posjeta hidroelektrani Kraljevac isti će se simpozij u 18 sati održati u prostorijama omiškog Centra za kulturu u Punti.

Svečanost završava u crkvi Sv. Duha izložbom Austrijskog kulturnog instituta Zagreb pod naslovom "Umjetnost u Beču oko 1900." uz nastup mladih gitarista Petra Čulića i Vedrana Roguljića.

 

P.LIVAJIĆ

( Slobodna Dalmacija - 8.10.1999. )

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com