Selo i župa Kučiće smješteno je na maloj uzvisini u donjem toku rijeke Cetine, desetak kilometara od njenog ušća u Omišu. Mjesto se rasprostire na približno 6 km2 i na oko 200 m nadmorske visine. Prirodni okvir mjesta Kučiće čini rijeka Cetina i obronci Omiške Dinare. Kučiće je 12 km udaljeno od Omiša i Zadvarja, 35 kilometara udaljeno je od Splita, a isto toliko i od Makarske.

Geografski i povijesno ovaj prostor je od davnina poveznica primorskog i kontinentalnog djela središnje Dalmacije. Prostor je bogat šumom. Od bjelgoričnog drveća najviše je prisutan hrast i grab, a od crnogorice (bijeli i crni) bor. Također, na prostoru Kučića dosta je obradivog tla. Najčešće susrećemo kulture tipičnog primorsko-mediteranskog podneblja: vinova loza, trešnja, maslina, loza, smokva i breskva.

Pretpostavlja se da je ime Kučiće nastalo zbog specifičnosti oblika krša, tj. od imenice kuk , kako nazivamo osamljeni stršeći kamen (stijenu) ukopanu u zemlju ili u druge kamene gromade, pod kojima su smještene najstarije kuće u Kučićima (množina: kuki).

Ispis
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com