Znamenitosti

SPOMENICI, GRAĐEVINE I ZNAMENITOSTI


  • Stara crkva sv. Luke                              

Crkva sv. Luke u Kučićima

 

Po svemu sudeći prvobitna crkva sv. Luke izgrađena je na mjestu današnje, u drugoj polovici ili krajem 15. stoljeća, najvjerovatnije kao mala starohrvatska crkvica iz toga doba. Teško je stradala ili čak porušena za vrijeme turske odmazde sredinom 17. stoljeća. U (do sada poznatim) povijesnim dokumentima crkva se prvi put spominje 1620. godine. Poznato je da se druga crkva sv. Luke gradi (ne obnavlja ili nadograđuje) od 1746. do 1753. godine kako ondašnji župnik bilježi u zapisima: “u osam godina vele tisni i gladi”, što znači da su je župljani napravili sami svojim radom i odricanjem. Svečano je posvećena 7. srpnja 1753. godine. Crkva je zbog sve većeg broja stanovništva i župnih potreba znatno proširena i nadograđena 1883. godine kada je dobila sadašnji oblik. U crkvi su tri oltara. Glavni oltar i pokrajni Gospin oltar su od kamena i mramora, a drugi pokrajni oltar s kipom svetog Luke je od drva.
U sadašnje vrijeme u ovoj crkvi se služe sprovodne mise, mise za mrtve, te svete mise za pojedine župne i crkvene blagdane (sv. Luka, blagdan Male Gospe i Srca Isusova, Svi Sveti, Dušni dan, Božić).

 

  • Nova crkva Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Crkva Presvetog Tijela i Krvi Kristove

 

Nakon višegodišnjih nastojanja i velikog truda za dobivanje suglasnosti i dozvola od ondašnjih komunističkih vlasti, nova župna crkva u Kučićima počela se graditi 1965. godine.
Doprinosima i radom samih župljana dovršena je i posvećena 5. srpnja 1970. godine. Površina crkvenog prostora je oko 240 m2, zvonik crkve visok je  20 m. Danas ova crkva služi za sve glavne vjerničke i pastoralne potrebe župe Kučiće.
Sadašnji župnik u Kučićima je don Ivan Ujević iz Krivodola (kod Imotskog). U službi upravitelja župe je od ljeta 1992. godine.

 

 

  •     Zavjetna kapelica Gospe Lurdske u Tomasovićima

 Zavjetna kapelica u Tomasovićima
  
Ovu zavjetnu obiteljsku  kapelicu izgradio je Ante Tomasović pok. Jakova u znak pobožnosti i zahvalnosti Blaženoj djevici Mariji iz Lurda, jer je po njenom zagovoru Antina žena Roža ozdravila od neizlječive bubrežne bolesti, što je medicinski dokumentirano. Kapelica je po uzoru na onu u Lurdu izgrađena krajem 1908. godine, a prva sv. misa prvi put je služena 11. veljače 1909. godine.
Blagdanske svete mise u ovoj kapelice služe se svake godine na blagdan Gospe Lurdske (svjetski dan bolesnika), 11. veljače.

 

 

  •   Zgrada osnovne škole                   

 Osnovna škola u Kučićima

Poznato je da su ondašnji župnici popovi glagoljaši, tijekom 19. stoljeća u Kučićima povremeno održavali nastavu u skladu sa svojim obavezama i raspoloživim prostorom.
Takve pomoćne župske škole bile su neobavezne, pohodili su je uglavnom dječaci, a u njima su učili čitanje, pisanje, te vjeronauk. Redovita pučka škola u Kučićima počela je s radom u jesen 1909. godine. Do izgradnje školske zgrade nastava je održavana u jednoj većoj, za tu svrhu iznajmljenoj kuću u selu.
Školska zgrada počela se graditi 1926. godine, dovršena je i svečano otvorena 21. svibnja 1936. godine. Zgrada je znatnije je obnovljena u ljeto 1999. g., a novo krovište dovršeno je 2002. godine. Danas osmogodišnja osnovna škola u Kučićima djeluje kao područna škola OŠ  "Josip Pupačić"  iz Omiša i broji oko 70 učenika, a u njoj radi 15 nastavnika.

 

  • Cesta Omiš-Kučiće-Zadvarje

Stara cesta Omiš-Kučiće-ZadvarjeOd davnina je poznato da su kroz Kučiće prolazili stari karavanski (trgovački) putevi koji su povezivali Omiš kao morsku i riječnu luku sa Zadvarjem kao trgovačkim središtem. Tako su i do danas sačuvani segmeti te davne pješačke komunikacije koja je spajala primorski i kontinentalni dio našeg šireg kraja.
Cesta Omiš – Zadvarje preko Kučića počela se graditi 1890. godine, a dovršena je i svečano otvorena 11. listopada 1899. godine kao glavna prometnica koja je spajala Split (preko Omiša) sa Zadvarjem, i dalje sa Vrgorcem, Metkovićem i Dubrovnikom.
Osim cestovne povezanosti sa Omišem i Zadavarjem izgradnja te ceste Kučićima donosi gospodarski preporod jer se u selu otvara velik broj obrta, uglavnom uslužnih i trgovačkih.
Na pojedinim dionicama cesta je rekonstruirana i proširena ranih 80-tih godina prošloga stoljeća. Dionica  kroz Kučiće asfaltirana je u ljeto 1983. godine zahvaljujući dragovoljnom radu i samodoprinosima mještana. Danas, nakon više od stoljeća postojanja, ova cesta ima nemjerljivo bitan značaj u svakodnevnom životu našeg sela, jer je jedina prometna i cestovna komunikacija Kučića s ostalim dijelom svijeta.

 

  • Župska kuća

Župna kuća u Kučićima

 

 Župska kuća u Kučićima izgrađena je 1897. godine. Do tada su župnici uglavnom boravili u obiteljskim kućama. Zapaljena je i znatno oštećena u Drugom svjetskom ratu 1943. godine kada je u njoj uništen veći dio arhiva župe Kučiće.
Obnovljena je 1951. godine i do danas služi kao župni stan.

 

 

 

  • Groblje

Groblje u Kućićima

 

Župno groblje nalazi se kod stare crkve sv. Luke. Ograđeno je kamenim zidom. Unutar groblja nalazi se stara mrtvačnica koja nije u upotrebi. Vremenom je groblje više puta nadograđivano i proširivano prema potrebama župe. Stari križ na groblju postavljen je 1916. godine.
Novi križ na groblju, spomenik svima palim za Hrvatsku, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića otkriven je 20. srpnja 1997. godine.

 

 

 

  • Tvrđava "Kunjak" u Kučićima

Tvrđava Kunjak

 

 

U zapadnom djelu Kučića, pokraj zaselaka Marunčići i Rabotezi, na prirodnoj uzvisini iznad kanjona Cetine, gdje rijeka zavija u širokom luku, smještena je utvrda Kunjak.

Prvi put utvrda se spominje u Poljičkom statutu 1482. godine.

Tvrđava Kunjak vjerovatno potječe još iz doba antike, a radi povoljnog prirodnog položaja važnu stratešku ulogu imala je zasigurno i u srednjem vijeku.

U doba obrane od turskih prodora, vjerovatno krajem 15. stoljeća, dao ju je ponovo podići ili nadograditi poljički vojvoda i knez Žarko Dražojević.

Srušili su je Turci, vjerovatno u drugoj polovici 17. stoljeća, od tada je gotovo zaboravljena i nema nikakav značaj.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com