Događaji 1995-2000
1995. 1998.
1996. 1999.
1997. 2000.

1 9 9 5.


Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u Kučićima
Dana 11. lipnja 1995. godine u Kučićima je obilježena 50-a godišnjica Bleiburške tragedije i Križnoga puta. Za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u novoj crkvi Tijela i Krvi Kristove služena je sveta misu u koncelebraciji sedam svećenika.
Komemorativni skup je organizirao ogranak društva ratnih veterana Hrvatski domobran, a među ostalima događaju je bio nazočan dr. Žarko Domljan, podpresjednik Hrvatskog sabora.
Dodajmo tome da je u Kučićima popisano ukupno 67 žrtva Drugog svjetskog rata (domobrana, ustaša, partizana, civila), a među njima najbrojniji su bili pripadnici Hrvatskih dobrovoljačkih postrojbi (ustaša), te Hrvatskih domobrana.

Tiskan prvi broj župskog lista „Zov rodnih ognjišta“
Na sastanku nekolicine Kučićana održanom 9. rujna 1995. godine u župskom uredu Kučiće donesena je odluka o pokretanju župskog glasila.
Dogovoreno je da glavni urednik bude župnik, a da list po mogućnosti izlazi dvaput godišnje.
Za Božić 1995. godine tiskan je prvi broj lista župe sv. Luke Kučiće „Zov rodnih ognjišta“.

1 9 9 6.


Duhovna obnova u Kučićima

Trodnevnu duhovnu obnovu, treću godinu zaredom, krajem lipnja 1996. godine predvodio je naš Kučićan fra Joško Srdanović, svećenik franjevačkog samostana u Vraždinu.


 

1 9 9 7.


Molitvena zajednica u župi Kučiće
U župnoj dvorani (Bratimska kuća), 12. siječnja 1997. godine javno je održana molitva za ozdravljenje teško bolesnog fra Joška Srdanovića.
Bio je to prvi korak u osnivanju molitvene zajednice u župi Kučiće.
Molitvena zajednica nastavila je s okupljanjem i nakon fra Joškove smrti (09.05.1997. g.) prema njegovoj osobnoj želji.

Osnovan ŠKUD „Osvit“
Na konstituirajućoj sjednici održanoj 23. ožujka 1997. godine prihvaćen je statut, potvrđeno ime, izgled pečata, te izabrano vodstvo športskog-kulturno-umjetničkog društva „Osvit“ iz Kučića.
Društvo je službeno registrirano 06. svibnja 1997. g.
Križni put
Križni put u Kučićima
Na Veliki četvrtak, po prvi puta je održana pobožnost Križnog puta izvan župne crkve.
Pobožnost je organizirala novoosnovana župna molitvena zajednica i pjevački zbor mladih.
Procesija s križem uz 14 postaja Križnog puta kretala se u krugu; od Nove crkve, cestom do groblja i stare crkve sv. Luke, Bara, Radića, Mijolovišća i ponovo u Novu crkvu.
Vjernici župe Kučiće ovoj pobožnosti odazvali su se u velikom broju.

Obilježena pogibija Petra Zrinskog i Fran Krste Frankopana
U prostoriji škole u Kučićima obilježena 326-a godišnjica mučeničke smrti hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Fran Krste Frankopana.
Prigodni program izveli su članovi ŠKUD-a „Osvit“.  Završnu riječ održao je pukovnik HV-a Marko Vukasović.
Obilježavanje ove obljetnice potaklo je društvo ratnih veterana "Hrvatski domobran" ogranak Kučiće.
Spomen-križ na groblju
Postavljanje spomen-križa na groblju u Kučićima i Dan iseljenih Kučićana
Zalaganjem gosp. Bogoljuba Tomasovića, uz potporu mjesnog odbora Kučiće 1997. godine izrađen je i postavljen spomen-križ svim žrtvama za Hrvatsku na groblju u Kučićima.
Spomenik je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić, a financirale su ga tvrtke i brojni pojedinci uglavnom Kučićani, iz mjesta, domovine i iseljeništva.
Spomenik je svečano otkriven i blagoslovljen 20. srpnja 1997. godine.
U istom vremenu (18.-20. srpnja 1997. g.) po prvi put održan je susret pod nazivom "Dan iseljenih Kučićana" koji je kasnije preimenovan u "Dan Kučićana".

Novi presjednik Mjesnog odbora Kučiće
Između tri kandidata za novog presjednika Mjesnog odbora Kučiće na izborima održanim 02. studenoga 1997. g. izabran je Ivan Kovačić (Miroslava).

 

1 9 9 8.

 

Vodovod u Kučićima

Vodovod u Kučićima svečano pušten u rad 15. svibnja 1998. godine na prigodnoj proslavi ispred naše škole u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije dr. Branimira Lukšića i mnogih uglednika iz javnog i političkog života.
Istog dana puštena je u rad novoizgrađena crpna stanica u Studencima.

Pohod Pape Splitu, Kučićani na svetoj misi
Povodom drugog pastirskog i državničkog posjeta pape Ivana Pavla II Republici Hrvatskoj, na Splitskom Žnjanu 04. listopada 1998. g. pred nekoliko tisuća vjernika služena je sveta misa.
Na veličanstvenom misnom slavlju koje je predvodio papa Ivan Pavao II sudjelovalo je i mnogo vjernika župe Kučiće predvođenih župnikom don Ivanom Ujevićem.

Županijska svečanost Dan Kruha u Omišu, nagrada Kučićanima
U Omišu je 09. listopada 1998. godine priređena središnja svečanost Dana Kruha i Dana zahvalnosti za područje Splitsko-dalmatinske županije.
Među ostalim, nagradu u kategoriji „zaboravljeni kruh“ dobio je ŠKUD „Osvit“ iz Kučića za  „Pogaču u žeravi“.

 

 

1 9 9 9.Reportaža iz Kučića u Slobodnoj Dalmaciji
Najčitaniji dalmatinski dnevnik, Slobodna Dalmacija,  08. veljače 1999. godine, pod nazivom „Kučiće, glavni grad Omiša i centar svita“ objavljuje reportažu iz sela i župe Kučiće, novinara Stipe Krce i fotografa Matka Biljka.

Proslava 90-te godine misnog slavlja u kapelici Gospe Lurdske
Svečanom svetom misom proslavljena devedeset godina bogoslužja u zavjetnoj kapelici gospe Lurdske u Tomasovićima.
Tom je prigodom koncelebriranu svetu misu predvodio msgr. dr. Marin Barišić, pomoćni biskup Splitsko-mararske nadbiskupije.

Duhovna obnova i sv. Misije u Župi Kučiće
U pripremi za veliki jubilej 2000. godine Kristovog rođenja, u župi Kučiće su od 28. lipnja do 04. srpnja 1999. godine održane svete misije.
Zadnjeg dana duhovne obnove svečanu svetu misu predvodio je zlatomisnik don Mate Stanić, dugogodišnji župnik župe Kučiće.

Obnovljena škola u Kučićima
Početak školske godine, 06. rujna 1999. god. obilježio je kraj radova na obnovi zgrade osnovne škole u Kučićima, koji su izvođeni u ljetnim mjesecima te godine.
To je bila prva znatnija obnova školske zgrade u našem selu izgrađene davne 1936. godine.
Fontana u Radicćma
Ponovo je potekla voda kod Radića
Cijelodnevnim dobrovoljnim radom mještana Kučića, uz pomoć strojeva, 11.rujna 1999. g. uspješno je izvedena akcija povratka vode uz cestu kod zaselka Radići.
Ovu ideju je još za života potakao pok. fra Joško Srdanović, a uz pomoć Mjesnog odbora Kučiće akciju je organizirao Marko Tomasović-Mikić.
Česmu je 1925. godine za potrebe sela podigao tadašnji župnik Kučića don Mijo Tomasović.
Proslava asfaltiranja ceste 1983. god.
Obilježavanje 100 godina otvorenja ceste Omiš-Kučiće-Zadvarje
Prigodnim događanjima, 8. listopada 1999. godine obilježena je 100-ta obljetnica izgradnje i puštanja u promet državne ceste Omiš-Kučiće-Zadvarje.
Tom prigodom kod škole u Kučićima otkrivena je spomen-ploča u znak sjećanja na tu važnu obljetnicu.
Škola u Kučićima
Devedeseta obljetnica redovite škole u Kučićima
U organizaciji OŠ „Josip Pupačić“ Omiš, MO Kučiće i grada Omiša, 16. listopada 1999. godine obilježena je
90-a obljetnica redovite škole u Kučićima.
Prigodni program izveli su učenici osnovne škole u Kučićima i ŠKUD „Osvit“ , a događaju su prisustvovali mnogi bivši nastavnici i učenici škole u Kučićima.

Misa zadušnica za prvoga Hrvatskoga predsjednika
Povodom smrti dr. Franje Tuđmana, u Novoj crkvi u Kučićima, 13. prosinca 1999. g. služena je sveta misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika.
Misu su služili župnik don Ivan Ujević i don Mladen Vukasović.

 

2 0 0 0.

 

Izložba radova Grge Budislava Topića u Kučićima

U prostorijama Mjesnog doma od 24.rujna do 01. listopada 2000. godine postavljena je izložba pod nazivom  Zaboravljeni likovni talent Grgo Budislav Topić Markov koja je prvi put na jednom mjestu pokazala većinu prikupljenih likovnih radova samoukog umjetnika i sjemeništarca Grge Topića, nestalog ratne 1945. godine.

Izložbu je otvorio prof. Ivan Bošković, predsjednik Matice Hrvatske u Splitu, a svetu misu i program otvaranje izložbe pjevanjem je popratio pjevački zbor župe „Gospe van grada“ iz Šibenika.

Kučićani na Euharistijskom kongresu naše nadbiskupije
Na Euharistijskom kongresu Splitsko-makarske nadbiskupije održanom u hrvatskom prasvetištu „Gospe od otoka“ u Solinu, 22. listopada 2000. g. sudjelovali su i brojni vjernici župe Kučiće, predvođeni župnikom.
ŠKUD
Proslava Dana državnosti u Omišu
Povodom dana Državnosti, u Omišu je održana svečanost u kojoj je sudjelovala i folklorna grupa ŠKUD "Osvit" iz Kučića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com