Izložba Grge Topića

Spomen na žrtve partizana

Misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Isusove u Kučićima spomenuta je u nedjelju 24. rujna 55. obljetnica tragične pogibije svih onih Kučićana, partizanskih ratnih i Komunističkih poratnih žrtve te župe omiškog dekanata. Ta župa imala je mnoge žrtve medu poginulima u redovima hrvatskih vojnika od 1941. do 1945., ubijenima na Bleiburgu i Križnim putovima, te kasnije i u poslijeratnim komunističkim godinama. Medu nevinim su žrtvama partizanskih zločina i tadašnji kučićki župnik don Marko Luetić te njegov kapelan don Ivan Stanić, kojega su partizani ubili 1943. godine.

U prepunoj je župnoj crkvi misno slavlje predvodio i propovijedao fra Nikola Ćurčija s domaćim župnikom don Ivanom Ujevićem te više svećenika. Euharistijsko slavlje pratio je zbor šibenske župe Gospe van grada u Šibeniku, pod ravnanjem s. Lidije Grgat. Nakon misnog sjavija u mjesnom je domu, pod pokroviteljstvom Matice hrvatske iz Splita te Župnog ureda Kučiće, otvorena izložba "Zaboravljeni likovi i glazbeni talent Grgo Budislav Topić Markov". Izložena su sačuvana likovna djela župljanina Grge Budislava Topića, mladog križara i sjemeništarca splitske Biskupske klasične gimnazije koji je, kao hrvatski vojnik, nestao u povlačenju hrvatske vojske u svibnju 1945. Izložba njegovih slikarskih radova otvorena je na poticaj i brigom Topićeve rodice Anđelke Grgac.

Cilj izložbe nije, kako je istaknuto na otvaranju, "umjetnički vrjednovati Topićeva likovna ostvarenja, već oživjeti spomen na mladića neosporivog likovnog talenta, ometenog u umjetničkom razvoju ratnim prilikama, čiji je mladi život tragično i prerano prekinut. Ovom se izložbom zdjela komemorirati i uspomena na tog mladog Hrvata i domoljuba čije se ime, tijekom gotovo polustoljetne komunističke vladavine u Kučićima i šire, nije smjelo ni spominjati".

Prof. Bošković je, uz ostalo, istaknuo da se Grgo Budislav Topić u svibnju 1944., nakon što je završio časnički tečaj, u jednom pismu svojima oštrim riječima osvrnuo na one koji u odori hrvatskih vojnika "rade zločine protiv mlade domovine grabeći sebi što tko više može", te izjavio da želi biti što dalje od njih. Prema nekim neprovjerenim informacijama, posljednji put je viđen kao ranjenik u varaždinskoj bolnici. Imoćanin don Marko Luetić, župnik Kučića u prvim ratnim godinama, rođen je u župi Župa Biokovska (1895), u domoljubnoj i vjerničkoj obitelji Filomene i Ante Luetića, blagoslovljenoj djecom (dvanaestero). Don Marka vihor drugoga svjetskog rata zatječe u župi Kozička Poljica, a potom odlazi u župu Kučići. Ondje je u tijeku 1941. godine u propovijedima oštro osuđivao partizane i njihovu bezbožničku komunističku ideologiju, čime se "sam" osudio na progonstvo: prvo se sklonio u Osijek, a potom preko Križevaca u Zagreb. Ondje su ga partizanski agenti ubili na sam Badnjak g. 1944.

Udruga "Hrvatski domobran" iz Zagreba posmrtno je tom prigodom dodijelila spomen-medalju "Hrvatski vjerni sinovi" don Marku Luetiću te njegovu mlađem bratu Anti Tonćiju Luetiću, ubijenom u partizanskom rijekom postupku na Duvanjskom polju g. 1943.

Uz izložbu priređen je koncert, a glazbene točke izveli su župni zbor Gospe van grada te solisti Benita Bujaš, s. Lidija Grgat i Branko Laća. Brojni nazočnici na kraju svečanosti zajedno su otpjevali "Bože, čuvaj Hrvatsku".

Željka Valentinć

( Glas Koncila - 08.10.2000. ) 

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com