Cetina potekla Omiškom zagorom

Gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić i zamjenica ravnatelja Državne uprave za zaštitu okoliša Jasna Daničić pustili u rad novoizgrađenu crpnu stanicu - Župan dr. Branimir Lukšić otvorio prvu slavinu s tekućom vodom u Kučićima

Uza zvuke "Lijepe naše" u izvođenju župnog zbora Sv. Mihovila te Božji blagoslov poljičkog dekana don Ante Matešana, simboličnim presijecanjem vrpce i pokretanjem središnjeg pogona, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić i zamjenica ravnatelja Državne uprave za vode Jasna Daničić zajednički su predali na uporabu novosagrađenu crpnu stanicu u Studencima kod Kostanja. Riječ je o suvremeno opremljenom dvoetažnom objektu, što su ga punih 20 godina, nakoh početka tada opsežnoga infrastrukturnog zahvata, paralelno s dovršetkom 15 kilometara dugog cjevovoda i polaganjem mjesne mreže selima, prema idejnom projektu tvrtke IPZ iz Zagreba i uz nadzor poduzeća "AGZ" podigli djelatnici JP "Cetina" iz Sinja. Na taj način će konačno pitkom i zdravom vodom iz Cetine kontinuirano i kvalitetno moći napajati čak 1000 kućanstava u brdskim naseljima Kostanje, Seoce, Podašpilje, Svinišće i Kučiće.

Na kraškom terenu bogatom planinskim izvori­ma, u prekrasnom prirodnom planinskom ambijentu, za vrlo kratko vrijeme uređena je kaptaža te natkriveno pumpno postrojenje s tri agregata i dvoranom za kloriranje. Na za to predviđenom prostoru položene su dvije turbine s telemetrijskim podešavanjem i mogućnošću automatskog priključenja na električnu energiju u slučaju nedostatnog protoka ili niske razine vode. Također se, kao završna faza cjelokupnog posla, obavila sanacija korita rijeke Cetine devastiranog prilikom njegova premošćavanja te rekonstrukcija uskoga i dotrajalog pristupnog puta. Okončanjem značajnoga komunalnog projekta napokon će se dugoročno riješiti pitanje vodoopskrbe sjeveroistočnog dijela gradskog zaleđa, kojega su žitelji žeđu sve donedavno ublažavali kišnicom iz bunara, obiteljskih gustirni, a za sušnih ljeta i pomoću vatrogasnih cisterni. Time se ujedno, barem donekle, poboljšavaju uvjeti života, te stvaraju pretpostavke za razvoj gospodarstva i opstanak, na žalost malobrojnog stanovništva na tom siromašnom zagorskom prostoru. Investicija se cijeni na oko milijun i pol njemačkih maraka, a novac su zajednički u jednakim iznosima osigurali Županija, grad Omiš i Hrvatske vode.

Puštanju u funkciju vrijednog hidrotehničkog sustava bili su, među ostalima, nazočni voditelj Vodogospodarskog odjela - Split Branko Pejković, direktor JKP Vodovod - Omiš Jozo Tomasović, članovi Županijskog i Gradskog poglavarstva, načelnici općina Dugi Rat, Zadvarje i Šestanovac, Svjetlana Ećim, Tonći Čizmić i Bozo Ribičić, predstavnici vojske, policije i brojnih udruga

Gosti i uzvanici poslijepodne su posjetili Kučiće, gdje je u prisutnosti mnoštva žitelja na prigodnoj svečanosti župan splitsko-dalmatinski dr. Branimir Lukšić otvorio prvu slavinu s tekućom vodom postavljenu u dvorištu tamošnje Osnovne škole.

 

Pero Livajić

( Slobodna Dalmacija - 16.5.1998. ) 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com