Dan Kučićana

Dan Kučićana

 

Na jednom sastanku Mjesnog odbora u lipnju 1997. godine, naš Kučićanin Josip Ante Sovulj, tadašnji tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa, predložio je da se jednom godišnje (najprikladnije sredinom ljeta) organizira susret iseljenih Kučićana u našem mjestu. Ideja je odmah podržana i odlučeno je da se prvi susret organizira te iste godine. „Dan iseljenih Kučićana”, kako je prve godine ovaj događaj nazvan održao se 18., 19. i 20. srpnja 1997. godine, u sklopu svečanog otkrivanja spomen obilježja  „Svim palim za Hrvatsku” na našem groblju.

Već sljedeće godine manifestacija je preimenovana u  „Dan (Dane) Kučićana”, jer se željelo da u njoj sudjeluje što veći broj Kučićana, bez obzira da li žive u mjestu, domovini ili inozemstvu. Iste godine dogovoreno je da se takva zbivanja ubuduće održavaju u prvom tjednu mjeseca kolovoza.

Iskreno govoreći, malo tko je u početku slutio da će spomenuti događaji doživjeti više od desetljeća postojanja i da će ova kučićka fešta iz godine u godinu biti sve bogatija, događanjima i organizacijom, te sve poznatija i posjećenija.

Ulogu glavnog kordinataora događanja preuzeo je Joško Vukasović-Buco koji je stao na čelo neslužbenog Organizacijskog odbora „Dana Kučićana”, te je uz službene organizatore: Mjesni odbor Kučiće i ŠKUD „Osvit” okupio vrijednu ekipu od tridesetak Kučićanki i Kučićana, bez čijeg se rada ovaj događaj ne bi mogao realizirati.

Važnija zbivanja  održana povodom „Dana Kučićana” :

  • u sklopu športskih događanja, više godina održavan je u našoj školi šahovski turnir Dalmacije za juniore (2000., 2001. i 2002.g.)
  • otvorena prva eko-izložba u Kučićima (2001. g.)
  • uručene prve nagrade za životno djelo (2001 g.)
  • izbor za miss i mistera Kučića (2001. g.)
  • prvi nastup domaće klape (2002. g.)
  • održan je prvi klapski koncert s gostujućim klapama (2003. g.)
  • 2003. godine  povodom  „Dana Kučićana” u Kučićima je gostovalo gotovo 50 članova KUD-a  „Luka Ilić”  iz Oriovca pokraj Slavonskog Broda
  • održan je prvi glazbeni, kulturno-umjetnički program, te klapski koncert ispred naše nove crkve (2004., 2005. i 2006. g.)
  • uz mnogo poznatih i zvučnih klapa, gostovali su neki od poznatih umjetnika : mladi gitarist Petar Čulić (2005. g.), glumaca Špiro Guberina (2003. g.) i Ilija Zovko (2006. i 2008. g.), pjevača Pero Panjković (2003. g.) i  Nenad Kero (2004. i 2005. g.),
  • ... te još  mnogo raznih zbivanja kroz sve te protekle godine : dramsko-humoristične predstave, izleti, molitveni susreti, utrke na karetama, turniri balota, briškule i tešete, šijavice, malog nogometa, bogate lutrije, vatrometi, itd...

 

Najpoznatiji i najposjećeniji dio ove manifestacije je nedjelja tj. završni dan zbivanja, zamišljen kao pučka fešta uz zabavu i druženje. Zaštitni znak te fešte je pečeni vol na ražnju koji se, po pečenju, kuha u pikantnom umaku što mesu daje poseban i specifičan ukus.

Kako je fešta iz godine u godinu sve poznatija i šire posjećenija, ona više nije događaj samo našeg mjesta, već u svojim zbivanjima ima obilježja šireg lokalnog značaja.

Podržimo ovaj događaj i ubuduće, ne dopustimo da „Dan Kučićana” bude samo još jedna pučka fešta u nizu sličnih, nego upravo naš dan, susret brojnih Kučićana iz mjesta, domovine i iseljeništva.

Kučićki dobrovoljci

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com