Jama Omerovica

Dogodilo se to baš u Kučićima, za vrijeme turskih osvajanja. Priča ide ovako.

Mrkla noć, žena u kući sama, djeca spavaju, a muž u obrani od napada Turaka stražari na prilazu u selo.

U neko doba noći pred kuću dolazi čovjek, stranac gruba i nepoznata glasa, lupa na vrata. Žena se prestraši, uzme srkivenu pušku kremenjaču, prekrsti se, lagano oškrinu ulazna vrata i opali iz puške u mrklu noć.

Neznanac se sruši pred vratima, ubrzo dođu susjedi, kad ga unesoše preopoznaju ga i prestrašiše se, bio je to Omer, strašni i zlogasni Turčin iz Zadvarja.

Pobojaše se odmazde Turaka radi smrti svoga poznatoga ratnika, dogovoriše se da ga bace u duboku jamu u selu, šta joj dno nitko nikad izmjerio nije.

Tako u Kučićima još i danas živi predaja kako su u jamu na Kunjaku bacili ubijenog Turčina Omera, od tog vremena ta se jama zove Omerovica.

 

 

Legenda o bijeloj golubici i gradnji stare crkve sv. Luke u Kučićima

Priča potječe iz vremena prije izgradnje stare crkve u Kučićima.

Skupili se ljudi, kućne starješine u Srdanovićima i dogovarali se gdje da grade crkvu.

Kako su bili iz različitih plemena nisu se mogli dogovoriti o mjestu gradnje jer su svi htjeli da im crkva bude što bliže.

Tako dogovor ubrzo preraste u prepirku ali iznenada na nebu se pojavi bijela golubica, te stane kružiti nad mjestu sadašnje stare crkve. U neka doba golubica sleti na to mjesto, i tadašnji Kučićani složno odlučiše da upravo tu sagrade crkvu.

Na tom mjestu, na koje je prema priči golubica sletila, danas stoji stara crkva sv. Luke.

 

 

Crkva na Mijolovišću i na Povilu

Već dugo vremena u Kučićima se pripovjeda priča da je nekada, danas u samom središtu sela u predjelu Mijolovišće na samom brdu zvanom Pločje nekoć bila crkva sv. Ivana Krstitelja (ili Mihovila).

Arheološka istarživanja početkom i sredinom devedesetih na tom lokalitetu otkrila su ostatke groblja, vjerovatno nekadašnjih stanovnika Kučića, koje datira iz vremena od 12. do 14. stoljeća. Neposredna blizina groblja upućuje na prepostavku da je upravo na tom prostoru nekad postojala i crkva.

Zanimljivost je da Godišnjak Splitske biskupije iz 1840. godine župu Kučiće navodi kao župu sv. Luke, nekoć sv. Ivana Krstitelja.

Bez obzira na ove krhke i nepouzdane činjenice u Kučićima je vjerujemo, ne bez razloga tijekom stoljeća saživjela usmena predaja o crkvi na sadašnjem Mijolovišću.

 

Još jedna predaja govori o postojanju crkve i to na predjelu Povilo u Kučićima.

U istočnom dijelu sela, pokraj zaseoka Pervani u više navrata slučajno su pronađeni grobovi neodređene starosti Predaja kaže da je baš na tom lokalitetu, koje ( ne bez razloga ) nosi ime Crkvina nekad postojala crkvica posvećena Gospi od sniga.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com