Pučki pjevači

Muški pučki pjevački zbor iz Kučića u današnje vrijeme neizostavan je dio vjerskog života i baštine župe Kučiće.

Pučki pjevači redovito sudjeluju u tradicionalnim procesijama prigodom crkvenih blagdana kao što su: sveti Luka, Gospin prinos, Tijelovo, Srce Isusovo i Mala Gospa, u takvim prigodama oni predvode pjevanje raznih litanija.

Nadalje, pučki pjevački zbor održava tradiciju pjevanja Muke gospodina našega Isusa Krista“ na Cvjetnicu i Veliki petak, „Gospinoga plača“, te ostalog bogoslužja Velikoga tjedna, posebice Velikoga petka, a zbor pjeva i obredne molitve za vjerne mrtve na blagdan Svih svetih i Dušnog dana.

Osim toga pučki pjevači pjevaju sprovodne mise, te mise koje se za duše pokojnika služe sedmi i trideseti dan nakon pokopa i na prvu godišnjicu smrti.

Tradicija pučkog pjevanja u Kučićima stara je sigurno više od stoljeća, svih tih godina način pjevanja se sačuvao, prenoseći se usmeno, po sluhu i bez ikakvog notnog zapisa.

Pri tom su se zadržale neke glavne karakteristike pučkoga pjevanja : melodija i ritam pjesme su jednostavni, prikladni za pjevanje i odgovaraju liturgijskom činu, tekst je pobožnog i crkvenog karaktera, a pjevanje je na hrvatskom (narodnom) jeziku.

Pjesme se pjevaju bez instrumentalne pratnje, po sluhu („na uho“), tvoreći akorde spontano, a pjevači su vođeni tradicionalnim i autentičnim izričajem.

Tijekom 2005. godine za pučke pjevače iz Kučića je izrađeno 15 odijela po uzoru na tradicionalnu dalmatinsku mušku nošnju, koje pjevači u sadašnje vrijeme redovito nose u sprovodima ili nekim svečanim prigodama.

Sudjelovanje u pučkom pjevačkom zboru je dragovoljno i do danas je to ostao sačuvani dio pučke pobožnosti, te odraz opće crkvene i duhovno-kulturne baštine župe Kučiće.

Pučki pjevački zbor u Kučićima već duži niz godina okuplja Ante Božić.

Pučki pivačiPučki pivači
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com