Povijest

Naslovnica Zova rodnih ognjišta iz 1998. godOdluka o pokretanju župskoga lista donesena je na sastanku nekolicine Kučićana održanom 09. rujna 1995. godine u župskom uredu Kučiće.

Na tom sasatanku odabrano je ime župskog glasila, urednik i uredničko vijeće. Dogovoreno je da list po mogućnosti izlazi dvaput godišnje: za Gospin prinos (sredinom lipnja) i za Božiću.

Ubrzo su za suradnju pozvani svi Kučićani koji pišu, bilo u stručnim časopisima, bilo u tiskanim medijima za širu javnost. Suradnici su se ubrzo odazvali i prvi broj Zova rodnih ognjišta tiskan je već za Božić 1995. godine.

Uz puno uloženog rada, truda, ali nadasve ljubavi prema rodnom zavičaju i temama vezanim za Kučiće list nastavlja izlaziti do danas prema ustaljenom periodu.

Smjernice i program našega župnoga lista od osnutka čine : vjerska, domoljubna, moralno-odgojna i zavičajna tematika vezana za mjesto i župu Kučiće, te bližu okolicu.

Vremenom su se ustalile rubrike: Za bolji i sretniji životni put koju vodi prof. dr. Ante Vukasović, poznati hrvatski pedagog i vjerni suradnik ZOV-a, zatim Duhovne teme, Prilozi iz povijesti župe, sela i kraja koju obrađuje naš poznati povijesničar i arhivist dr. don Slanvko Kovačić. Rubrika  Riječ najmlađih objavljuje likovne i literalne radove naših osnovnoškolaca. Tu su još i rubrike  Iz narodnog života i običaja, Događaji iz mjesta, župe i kraja, Informativni kutakSjećanja na ljude i događaje i Prilozi u stihu i prozi.

Naslovnica Zova rodnih ognjišta iz 2005. godTijekom više od desetljeća izdavanja u ovom listu objavljen je niz stručnih studija, povijesne i etnološke građe, istraživanja, sjećanja, nekrologa, običaja, literalnih priloga, kronoloških podataka, aktualnih informacija, razmišljanja, poticaja, pothvata i raznih drugih zanimljivih sadržaja.

Naš list je u okviru omiških kulturnih događanja imao svečanu promociju i to 20. kolovoza 2000. g. u okviru XI Omiškog ljeta povodom tiskanja desetog broja, te predstavljnje u okviru XVI Omiškog ljeta povodom deset godina tiskanja i dvadesetog broja lista.

List župe sv. Luke – Kučiće Zov rodnih ognjišta 2007. godine dobio je i posebno priznanje: Plaketu grada Omiša jer kako u obrazloženju stoji: „List ustrajno svjedoči o vjerskom i svakodnevnom životu, mjesnim problemima, pothvatima, planovima te kulturno povijesnoj baštini i običajima Kučića“.

ZOV je do danas jedini list ovakve vrste u omiškom kraju i  stekao je velik broj čitatelja i izvan Kučića.

Uredničko vijeće broji jedanaest članova. Izdavač je župni ured Kučiće, list uređuje dr. don Slavko Kovačić, a glavni urednik lista je župnik don Ljubo Bodrožić.

List su od samog početka prihvatili čitatelji iz Kučića, a posebno se rado čita među Kučićanima i Hrvatima izvan domovine.

Kako prodaja lista u cijelosti ne može pokriti troškove pripreme i tiskanja lista (naklada je oko 500 primjeraka), list financijski potpomažu mnogi dobročinitelji. Posebice treba istaknuti naše Kučićane iz SAD-a (New York), Australije (Sidney) i Kanade.

Do sada je tiskano 43. broja Zova rodnih ognjišta, a list se po cijeni od 15 HRK može kupiti u župnom uredu Kučiće.

Tijekom proteklih godina kontinuiranog izdavanja župski list Zov rodnih ognjišta je u Kučićima i široj čitateljskoj javnosti postao cijenjeno i rado čitano glasilo, a svima koji su se i koji se namjeravaju upoznati sa životom u Kučićima ovaj list je zanimljiv i jedinstven priručnik, prava mala šarolika enciklopedija o župi i mjestu Kučiće nekad i danas.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com