
Kada govorimo o špici u Kučićima, onda je riječ o vrhunskom gastronomskom jelu ili preciznije, riječ je o bravetini na špicu.
Iako se i druge vrste mesa mogu priremati na ovaj način, bravetina je najukusnije i najpoznatije meso koje se priprema na ovaj način.
Ovo jelo karakterizira poseban način pripreme. Meso se izreže na male komade, posoli se i stavlja se na posebno izrađeni, tanki ražanj zvan špica. Meso se peče oko sat vremena. Pred sami kraj pečenja meso se posipa brašnom da bi sačuvalo masnoću i samim time sočnost. Za pripremu ovog jela jako je bitna kvaliteta mesa. Najbolje je meso od dvizice tj. ovce ili brava starog dvije godine. Bravetina je najukusnija u kasno ljeto i ranu jesen. U ovom periodu i najviše se priprema.
Već dugi niz godina bravetina na špicu zaštitni je znak gastronomske ponude Kučića. Bravetina se jede i u drugim djelovima Dalmacije ali samo u Kučićima možete kušati izvornu bravetinu na špicu.
U slučaju da vam je kučićka špica primamljivija od one zagrebačke najbolje vrijeme za posjet Kučićima i uživanje u ovom autohtonom kučićkom specijalitetu je period oko Velike Gospe.